György Ákos

Info


Viszonylag későn, 15 éves koromban kezdtem el zongorázni, előtte egy hegedűt reszelgettem egyre csökkenő lelkesedéssel. De a zongora újra lázba hozott: annyira, hogy rögtön nekiestem Bach D-moll toccata és fúga című darabjának, ami tudvalevőleg 2 manuál + lábpedálra íródott - ezt a három billentyűsort átírtam egyetlen egyre. Hát...képzelhetitek - 1 teljes évig birkóztam vele. Ma már nem lennék ilyen bátor. :) Mindehhez hozzá kell venni, hogy akkoriban csak egyetlen elektromos hangszert lehetett beszerezni nálunk: a legendás Vermona orgonát, amin csak szerény 4 oktáv árválkodott, és abszolút billentésérzéketlen volt - akár símogattad, mint egy kedves cicát, akár akkorát vágtál rá, mint állat (sőt: mint Chuck Norris) - egyaránt ugyanazon a hangerőn szólt. Na és hogyan! Két hangszín volt csak rajta: az egyik úgy szólt, mint egy tárcsahang a telefonban, a másik meg erőszakos fogfúróra emlékeztetett. Viszont a kettő arányát lehetett keverni. :) Hála Istennek, ehhez képest a mai hangszerem, a Korg KRONOS, maga az űrkorszak.

Rövid (talán mégsem: 3 éves) kitérő után, mialatt villamosmérnöki diplomát szereztem, végleg a zenei pályára léptem. Elvégeztem a Jazz-tanszakot, ahol tanáraim Gonda János és Szakcsi Lakatos Béla voltak. Utána a hazai jazzélet szinte valamennyi kiválóságával játszottam: Lakatos Tóni, Kőszegi Imre, Berkes Balázs Deseő Csaba, Csepregi Gyula együtteseiben, és még sok ismert jazz zenésszel. Tagja voltam a jazz-rockot játszó Török Ádám MINI együttesének is.
Számos olyan világsztárral is szerepeltem hazai és nemzetközi fesztiválokon, mint a Grammy díjas Dave Samuels és Chuck Loeb, Tony Lakatos, Richard Kruza, Bosko Petrovic és mások. Részt vettem több hazai előadó, Kern András, Zséda, Cotton Club Singers, Bolyki Brothers, Deseő Csaba, és mások lemezfelvételeinek stúdió munkálataiban, zongoristaként, zeneszerzőként, valamint hangmérnökként is. 2015-ben az INTERMEZZO együttesünkkel megnyertük az első díjat a Jazzy Rádió Országos Dalversenyén.
Több formációban is játszom koncerteken: Spring Island band, Intermezzo trio, Kalengo, Skylark trio, RytMix ...ezekről részletesebben a ZENE menü alatt olvashatsz :)


Weboldal design: György Bence (bence.com@gmail.com)